Kategorier

Varumärken

Nyttiga länkar

Saftig morotskaka

Recept

2024-04-15

En härligt kryddig och saftig morotskaka som funkar perfekt till fikat. Bjud och imponera dina gäster med denna kaka med underbar krämig frosting med smak av citronzest!

Saftig och kryddig morotskaka

Ingredienser:

Recept för 12 personer

  • 300 g vetemjöl
  • 250 g farinsocker
  • 75 g valnötter
  • 2 teskedar kanel
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk mald ingefära
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 4 ägg
  • 2 dl olivolja
  • 350 g grovriven morot

Glasyr:

  • 150 g färskost
  • 100 g smör, i rumstemperatur
  • 200 g florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 ekologisk citron

Så gör du:

Värm ugnen till 180 grader vanlig ugn. Blanda först alla torra ingredienser: mjöl, farinsocker, finhackade valnötter, kanel, vaniljsocker, mald ingefära. Bakpulver och salt. Tillsätt ägg och olja och blanda allt väl och vänd degen med grovriven morot.

Lägg en bit bakplåtspapper i en ugnsfast form och bred ut smeten i den. Grädda kakan i ca. 35-40 minuter i mitten av ugnen. Stick igenom en vass kniv och när ingen smet fastnar är den gräddad (det får vara lite smulor). Låt kakan svalna HELT innan du lägger på frostingen.

Vispa färskost, smör, florsocker och vaniljsocker till en fluffig frosting. Riv lite citronskal över frostingen. Bred frostingen över kakan och riv mer citronskal över kakan. Kakan är nu klar att serveras. Kakan måste förvaras i kylen.