😎 Pepsi Max 20-pack ENDAST 59 kr 😎 Till dealen
Matsmart Stories

Gör en matbudget och lev smartare i vardagen

Tips & tricks

2023-05-26

Mat och dryck står ofta för en stor del av våra utgifter varje månad. Så att skapa en matbudget är en viktig pusselbit för den som vill ta kontroll över sin privatekonomi. Så här gör du.

En matbudget är en effektiv strategi för att minska onödiga utgifter och spara pengar. Med en välplanerad matbudget kan du ta kontroll över din ekonomi, äta gott och leva mer hållbart.

Hur mycket ska mat kosta varje månad?

Vad som är en rimlig matkostnad för en person eller hushåll varierar beroende på livsstil och matvanor. Men enligt Konsumentverkets senaste beräkning ligger en normal matbudget för två vuxna på cirka 6800 kronor per månad. För en familj med två vuxna och två barn ligger matkostnaden på cirka 10 700 kronor per månad. För en vuxen beräknar Konsumentverket en matkostnad på cirka 3400 kronor i månaden. Matkostnaden i exemplen räknas fram utifrån en fyraveckorsmatsedel som följer de nordiska näringsrekommendationerna och de svenska kostråden från Livsmedelsverket.

Hur skapar man en matbudget?

Att göra en matbudget innebär mer än att bara sätta en summa pengar åt sidan varje månad för mat. För att din matbudget ska fungera måste den vara realistisk, hållbar och flexibel. Här är några steg att följa för att skapa en matbudget som passar för ditt hushåll:

1. Utvärdera dina nuvarande matutgifter

Det första steget för att skapa en matbudget är att ta reda på hur mycket du faktiskt spenderar på mat varje månad. Gå igenom dina bankutdrag, kvitton och räkningar för att få en klar bild av dina nuvarande matkostnader.

Enligt Statistikmyndigheten SCB spenderade svenska hushåll cirka 13,6 procent av sina inkomster på mat och alkoholfri dryck år 2021. Siffran är ett genomsnitt, hur stor andel av inkomsten ett hushåll spenderar på mat varierar mycket beroende på hushållets storlek, geografiska plats och dess matvanor. Större hushåll eller de som bor i storstäder kan behöva lägga en större andel av inkomsten på mat, medan de som bor på landsbygden ofta har något lägre kostnad för mat.

Matkostnader varierar också över tid vilket blivit extra tydligt under 2022 och 2023 när priset på många matvaror stigit mycket. Kostnaden för mat är oavsett en betydande del av svenska hushålls utgifter varje månad. Men med en genomtänkt budget kan du hålla dina matkostnader under kontroll.

2. Sätt upp en realistisk budget

Skapa en matbudget för en månad som tar hänsyn både till Konsumentverkets rekommendationer och det du eller familjen faktiskt spenderar på mat idag. Börja med att bestämma hur mycket du är villig att spendera på mat varje månad, dela sedan den summan med 30 så får du fram en ungefärlig matkostnad per dag. Det är en bra utgångspunkt för att fortsätta planera. Men för de flesta så varierar matvanorna med veckodagarna. På helgen äter många fler mål hemma och ni kanske vill unna sig något extra gott till middag. Därför är det bra att titta på din matbudget veckovis och redan från början planera olika matkostnader för veckans olika dagar.

Ett sätt att tänka är att ha några dagar där du äter extremt billigt så att du på så sätt kan spara budget till veckans dyrare dagar. Till exempel kan du bestämma att laga restmiddag en eller två dagar i veckan, då du i största möjliga mån utgår från rester i kylen eller frysen. Priset för en portion hemlagad mat kan variera beroende på rätten och ingredienserna, men generellt sett bör en portion inte kosta mer än 20-30 SEK. Med en genomtänkt planering är det fullt möjligt att äta för tio kronor per portion vissa dagar. En riktigt billig middag kan vara en skål kryddig linssoppa som serveras med en smörgås på hembakt bröd. Eller pasta med “bolognese-sås” gjord på krossade tomater och torkade linser.

Om dina måltider ofta blir dyra så kan det vara värt att överväga att använda billigare råvaror eller att laga maten i större mängder för att spara pengar. Matkostnader kan ju också variera en del beroende på om du följer en speciell diet eller har allergier. Så se till att du tar höjd för dessa behov i din budget. Det viktigaste är att den budget du gör fungerar i praktiken och inte bara i teorin.

3. Testa och justera din budget

En matbudget är aldrig statisk. Det är viktigt att regelbundet utvärdera och justera din budget baserat på dina verkliga matkostnader. Om du märker att du konsekvent spenderar mer än din budget, kan det vara dags att omvärdera den. Om din nya matbudget kräver stora förändringar i vardagen så är det bra att inte förändra för mycket på en gång.

Det mest effektiva sättet att skapa nya vanor som håller över tid är, enligt psykologiforskningen, att börja med mindre förändringar och låta dem “sätta sig” och bli vardag innan du inför ytterligare ändringar. Ett tillvägagångssätt är således att börja med en matbudget som är relativt enkel att hålla de första månaderna – även om du på sikt vill använda en stramare budget.

3 tips för att hålla din matbudget

1. Använd en veckomatsedel

Att planera dina måltider i förväg är nödvändigt för att kunna hålla en matbudget. Gör två stycken veckomatsedlar med rätter som fungerar för alla i hushållet och som du vet vad de kostar att laga. Alternera sedan mellan veckomatsedlarna varanna vecka så att ni får en lagom variation på rätterna. Läs mer om hur du skapar en bra veckomatsedel här!

2. Gå inte till affären

Det kan tyckas som ett enkelt tips men faktum är att ju mer sällan du går i mataffären desto mindre risk att du spontanhandlar dyra eller onödiga varor. Sikta på att handla en gång i veckan eller till och med en gång varannan vecka. Att handla matvaror på nätet är också ett bra sätt att spara pengar och bidra till att minska matsvinn genom att till exempel köpa varor med kort datum.

3. Tänk på matsvinnet

Genom att minska ditt eget matsvinn kan du spara pengar och samtidigt bidra till en bättre miljö. Försök att använda upp rester, förvara maten på rätt sätt och planera dina inköp så att du använder råvarorna effektivt. Enligt Livsmedelsverket slänger svenska hushåll varje år ungefär 15 kilo ätbar mat per person. Dessutom häller vi ut cirka 18 kilo mat per person i vasken.

Frukt, grönsaker, bröd och matrester är det som oftast slängs i soporna medan kaffe, te och mejeriprodukter hälls ut i vasken. För en familj på två vuxna och två barn blir det alltså cirka 130 kilo mat och dryck per år, ett svinn som motsvarar en kostnad på mellan 3000-6000 kronor. Att minska ditt matsvinn är därför ett smart sätt att kapa kostnader i vardagen och hålla din matbudget.