Släng inte dina grönsaksrester eller skal! Gör istället den godaste och enklaste grönsaksfonden någonsin!
INGREDIENSER:
Du kan använda (nästan) alla sorters grönsaksrester och skal, t ex purjolökstoppar, lökändar, skal från rotfrukter, toppar från paprika, tomater, squash eller pumpa. Se bara till att grönsaksresterna är helt rengjorda och tvättade från jord och smuts.
SÅHÄR GÖR DU:
Häll dina grönsaksrester i en kastrull och täck med vatten. Lägg även till några vitlöksklyftor, lagerblad, pepparkorn och salt (efter smak).
Koka upp innehållet och låt det sedan puttra på medelvärme i en timme (eller längre) utan lock, så att det kokar ner till en smakrik fond. Ställ en skål i diskhon, lägg en sil över och sila ur grönsaksresterna.
Du har nu en underbar fond för soppor, grytor, såser och mycket mer. Låt svalna och förvara i en lufttät burk i kylen. Den färska fonden håller ca. 7 dagar i kylen, men du kan även frysa in i små tärningar och ta fram när du vill!