Kikärtsgryta med Rökig & Söt Smak
Här kommer ett underbart recept på en kikärtsgryta som kombinerar rökiga och söta smaker, vilket skapar en harmonisk och smakrik upplevelse. Receptet är för 4 portioner och serveras bäst tillsammans med lite fluffigt ris.
Kikärtsgryta med Rökig & Söt Smak
4 portioner
Ingredienser:
- 2 burkar kikärtor (à 400 g, avsköljda)
- 1 stor gul lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 röd paprika, tärnad
- 400 g krossade tomater
- 1 rökig chipotle chili, finhackad (för den där rökiga karaktären)
- 2 msk honung (eller agavesirap för en vegansk variant)
- 1 tsk rökt paprikapulver
- 1 tsk spiskummin
- 1/2 tsk kanel
- Salt och svartpeppar efter smak
- Färsk koriander, hackad (för servering)
- Olivolja
- Till servering: Kokt ris
Instruktioner: Börja med att värma lite olivolja i en stor kastrull över medelvärme. Lägg i löken och fräs tills den blir genomskinlig och mjuk.
Tillsätt vitlök och paprika, och låt allt fräsa tillsammans i några minuter.
Nu är det dags för kryddorna! Blanda i rökt paprikapulver, spiskummin och kanel. Låt det fräsa några minuter till för att väcka liv i de aromatiska smakerna.
Tillsätt krossade tomater, chipotle chili, och honung. Rör om väl. Tillsätt de avsköljda kikärtorna och rör om. Låt grytan sjuda på låg värme i cirka 20-25 minuter.
Smaka av med salt och svartpeppar. Justera smakerna efter behag.
Servera den varma kikärtsgrytan över en bädd av nykokt ris och toppa med färsk koriander.
Voilà! Denna kikärtsgryta kommer garanterat att sprida glädje och värme vid middagsbordet! 🌶️🍯🌿