Matsmart Stories
Otrolig vegansk morotskaka
@enmatinsta
Otroligt recept på en vegansk morotskaka à la @enmatinsta! Gjord på kikärtor från By Motatos, räddade nötter och en massa annat gott. Resultatet stavas YUMMY.
Recept
form: rund ca 18 cm
Kakan
300 g morötter (ca 3 medelstora)
150 g aquafaba (kikärtspad, motsvarar ca 1 förpackning)
1,5 dl strösocker
0,5 dl råsocker
1 dl kikärtor
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk malen kanel
0,5 tsk malen kardemumma
0,5 tsk malen ingefära
En nypa flingsalt
En nypa vaniljpulver
2 dl neutral olja
Frosting
200 g växtbaserad färskost
35 g växtbaserat rumstempererat smör
2 dl florsocker
Gör såhär
- Sätt ugnen på 175 grader, täck en form med bakplåtspapper.
- Rengör, skala och riv morötterna.
- Blanda alla torra ingredienser.
- Mixa kikärtorna.
- Vispa aquafaba till ett hårt vitt skum, tar lite längre tid än äggvita. - - Tillsätt strösocker och vispa ytterligare någon min.
- Tillsätt morötter och råsocker i sockerfluffet.
- Vänd ner de torra ingredienserna tillsammans med kikärtorna i omgångar. - - Detta för att inte bilda klumpar.
- När smeten är len och fin blandar du i oljan.
- Häll ner i form och grädda ca 30 min.
- Under tiden blandar du alla ingredienser till frosting och grovhackar nötterna.
- Låt kakan svalna helt innan du brer på frosting och nötter.