SPARRISARANCHINIS MED SALVIA OCH CITRONYOGHURT
@elsamumsar
Tröttnat på julmaten? Spana då in det här suupergoda men ack så enkla receptet med härlig smak av sparris, parmesan och friterade risottobollar! 🧀 🥦Kan det bli bättre? Vi tror inte det. Bara ingredienslistan i sig får det att vattnas i munnen!
Ingredienser:
TILL RISOTTON:
- Sparrisrisottomix
- 9-10 dl vatten
- 1 citron
- 1 knipe salvia
- Sparris
- Olivolja
- 1 dl Grekisk yoghurt
- 1 dl créme fraîche
- 1 vitlöksklyfta
- Parmesan
TILL FRITERING:
- Rapsolja
- 1 dl Panko
- 1 dl vetemjöl
- 2 uppvispade ägg
GÖR SÅHÄR:
Hetta upp en stekpanna. I med sparrismixen. Blanda risottomixen med lite vatten i taget, låt vattnet koka bort och tillsätt sedan mer vatten. Fortsätt tills vatten kokat bort - och riset mjuknat.
Lägg den färdiga risotton i en glaslåda, in i kylskåpet ca 20 min så att den stelnar.
Ansa och skär sparrisen i mindre bitar. Ringla över olivolja och lite citronjuice. In i ugnen på ca 180 C, i 15-20 min.
Forma den ”stelnade” risotton till små bollar. (TIPS: Kan hjälpa att skölja händerna i riktigt kallt vatten så att risotton inte klibbar!👏) Doppa sedan bollarna i vetemjöl, ägg och Panko. Ned med risottobollarna i upphettad rapsolja. Fritera tills bollarna får krispig yta.
Blanda créme fraîche och yoghurten tillsammans med en riven vitlöksklyfta och juice från 1/2 citron. Valfritt att även zesta lite citronskal.
Sist men inte minst: Lägg upp allt på en tallrik. Toppa med ugnsbakad sparris, salvia och riven parmesan. Sedan är det bara att njuuuuta av detta enkla mästerverk! 🤩 😋