Tofu Katsu med Nudlar och Grönsaker
Tonkatsu är en japansk rätt som vanligtvis görs med panerat fläsk. Vi har gjort en ny take på den med tofu som köttfritt alternativ, så kallar vi den för Tofu Katsu som är en riktigt nybörjarvänlig tofurätt. Du väljer själv om du vill ha fläsk, kyckling eller tofu, samma recept kan användas till alla proteinkällor. Servera antingen med ris eller nudlar, finhackad salladslök, grönsaker och en god sås. Prova vår variant med nudlar, en krämig jordnötssmörsås och krispiga grönsaker, som fungerar som en mättande lunch eller sommarmiddag 🌷
Ingredienser:
Recept för 4 personer:
- 400 g tofu
- 50 g vetemjöl 1 ägg
- 100 g ströbröd 1 tsk salt
Jordnötssmörsås:
- 2 msk jordnötssmör
- 2 msk sojasås
- 1⁄2 lime
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk honung eller socker
- cirka. 1 dl vatten (efter behov)
För servering
- 1 portion jordnötssmörsås 250 g nudlar
- 1⁄4 huvud salladslök
- 1⁄2 gurka
- 2 morötter
- chilisås (valfritt)
- 1-2 msk rostade sesamfrön
Så gör du:
Häll av vätskan från tofun, torka den med en pappershandduk och skär dem i bitar, ca 100 g vardera. Vänd först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och till sist i ströbröd. Lägg dem på en bit bakplåtspapper i air fryer och grädda i 195 grader i ca. 12-14 minuter tills de är krispiga och gyllene. Alternativt kan du också fritera dem i olja.
Blanda en krämig sås av jordnötssmör, vitlök, sojasås, sötning, limejuice och vatten. Justera mängden vatten och jordnötssmör beroende på konsistensen på ditt jordnötssmör.
Blanda jordnötssmörsåsen med de kokta nudlarna och garnera med finhackad salladslök, tärnad gurka och tunt skivade morötter. Skär ut tofu katsu och lägg ovanpå, toppa med lite chilisås och rostade sesamfrön.
Tips: Följ samma procedur om du vill göra den med fläsk eller kyckling. Tänk bara på att köttet måste vara genomstekt i mitten.